Menedzserbetegség, avagy a stressz által kialakult betegségek kezelése, vagyis az üzemorvosi vizsgálat fontossága!

Manapság már bizonyított tény, hogy a lelki eredetű problémák fizikai mivoltukban is megjelennek, tehát érzékelhetően hatnak fizikai állapotunkra. Tehát ha túl sok stressz éri a szervezetünket, annak előbb-utóbb fizikai hatása is megmutatkozik, mégpedig valamilyen betegség formájában. Egyes tanulmányok pedig tényszerűen meg is állapítják, hogy igen is hatással van a szervezetünkre, az, hogy miként éljük mindennapjainkat, vagyis, hogy milyen minőségű az életünk. Hisz azokban a társadalmakban, ahol stressz mentes életet élnek az emberek, jóval magasabb az átlag életkor is.

Gondolom sokak számára ismert az a mondás, hogy épp testben, ép lélek, de vajon ha megfordítjuk, akkor is igaz lehet? Tehát az ép lélekhez elengedhetetlen az az ép test?

Ezekre a felvetődő kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, az azonban teljesen biztos, ha az ember testileg és lelkileg harmóniában van önmagával, a világgal, vagy legalább is törekszik a harmóniára, akkor sokkal könnyebben küzd meg a napi nehézségekkel, legyen az magánéleti probléma, vagy éppen munkahelyi nehézség.

Azt gondolom, hogy azzal mindenki tisztában van, hogy minden betegség más és más, ha csak a kezelését tekintjük, már csak akkor is. De annak érdekében, hogy a betegségeket megelőzzük, nagyon- nagy szerepe van a megelőzésnek. A prevenció minden esetben kifizetődőbb befektetés, mivel jótékony hatásait életünk minden területén kamatoztathatjuk. Sajnos az is tény, hogy a mai modern kori társadalmunk egyik nagy betegség okozója, az nem más, mint a stressz. Amely mondhatni állandó jelensége a mindennapjainknak.

Rohanó életet élünk, így a stressz mindig jelen van, és állandóan negatívan hat ránk. Az egyik legnagyobb stressz faktor az emberek életében, az nem más, mint a munkahelyi nyomásból adódó stressz. Minden ember szeretné többre vinni, mindenki szeretne megfelelni az elvárásoknak, és valljuk be manapság állandó versenyhelyzetnek van a dolgozók többsége kitéve.

Talán nem is véletlenül született az a mondás, miszerint „betegre aggódja magát”. Érdemes ezen egy picit elmélázni, hogy vajon érdemes - e a túlzott aggodalom, vagy a túlzott megfelelési kényszer hatására betegre izgulnunk magunkat?

Mindezek tükrében, ma már bizonyított tény, hogy a tartós betegségek kialakulásáért nagymértékben felelős a munkahely által okozott stressz. A határidők pontos tarása, a munkahelyi konfliktusok akár, vagy a rengeteg túlóra, ez mind- mind rámehet az egészségünkre.

Arról sem szabad megfelejtkeznünk, hogy stressz helyzet az embert nem csak és kizárólag a munkahelyén érheti, hisz egyéb más élettereink is vannak. Ilyen például a magánélet, ahol szintén adódhatnak gondok, problémák, vagy helyzetek, melyeket meg kell tudni oldani. Nos, ezek a faktorok összeadódnak, felerősödnek, és igen is hatnak a szervezetünkre fizikálisan, és amikor már túl nagy a nyomás, akkor kezdődnek az igazi problémák, vagyis a stressznek fizikai jelei is előjönnek, tehát megbetegszünk. A gondokat még az is tetézheti, ha a testmozgást elkerüljük, mivel a sport energiákat szabadít fel, sportolás alatt endorfin termelődik szervezetünkben, kikapcsol, felszabadít a mozgással járó tevékenység, tehát ha erre sem szakítunk időt, akkor bizton állíthatom, hogy egyenes utat adunk a beteg és stresszes életnek.

Szerencsére ma már nagyon sok lehetőségünk van ebben a rohanó világban, hogy a betegségeket megelőzzük, elkerüljük. Arról nem is beszélve, hogy ma már törvényi szabályozás írja elő, az üzemorvosi vizsgálatokat. A rendszeres üzemorvosi vizsgálat kiemelkedően fontos, mivel különböző technikákkal képes az orvos a stressz által okozott problémák kiszűrésére, kezelésére, melynek eredményeként sokkal egészségesebb és hatékonyabb munkavégzésre alkalmas dolgozói lehetnek az adott cégnek, mely ezáltal sokkal sikeresebb is lehet. Tehát ne feledje a menedzserszűrés és a rendszeres üzemorvosi vizsgálat elengedhetetlen!